menu

Nieuws 

30 oktober 2018

Bibliotheek vaker open

Vanaf woensdag 31 oktober zal de Antroposofische Bibliotheek ook op woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur geopend zijn.

Ook met uw vragen over antroposofie in Zutphen en omgeving kunt u dan terecht bij Jac Net.

René Pennings


16 augustus 2018

Atelier in Enkidoe

Inmiddels heeft zich in Ontmoetingscentrum Enkidoe onder de hoede van Aletta Remerie nu ook een ‘ateliergroep’ gevormd.

Bestaande uit -op dit moment- vier vrouwen zal deze groep op de bovenste verdiepingen van Oudewand 13 een gevarieerd aanbod verzorgen dat zowel gericht therapeutisch kan zijn alsook vooral inspirerend kunstzinnig.

Alle vier de vrouwen werken vanuit hun eigen professie en nodigen u van harte uit om in Enkidoe te komen proeven, ontdekken, genieten en leren.

Het zijn:

Machteld den Besten–Posthumus die een praktijk heeft voor schildertherapie volgens de methode van Liane Collot- d’Herbois, www.ithakaschildertherapie.nl

Floor de Boer biedt aan: chirofonetiek (een massagevorm die met behulp van spraak en klank het zelfgenezend vermogen wekt, bij zowel volwassenen als kinderen), een cursus organisch meditatief boetseren en een cursus ‘levenskrachten/ vormkrachten waarnemen’, www.waldar.nl

Lieke Deelstra die een praktijk heeft voor biografieonderzoek, coaching en autobiografisch schrijven, www.werkplaatsstap.nl

Anna van der Linden die een praktijk heeft voor kunstzinnige counseling voor kinderen en volwassenen, biografisch tekenen en individuele therapie, www.kinderpraktijkdelemniscaat.nl

In de Agenda elders op onze site vindt u hun actuele activiteitenaanbod.

René Pennings


Ervaringen op de Klareson klankenstoel

5 mei 2018

‘Ik zag een foto van de prachtige Klareson klankenstoel en voelde gelijk dat dit een ervaring was voor mij! Ik hou van klank en muziek, niet alleen vanwege het ritme en de melodieën maar ook vanwege alles wat ze teweeg brengen in lichaam, geest en ziel.

Carla liet mij eerst tegenover de stoel zitten en luisteren naar de verschillende klanken. Haar vraag was om te kijken wat me op dat moment het meeste aansprak. Ik kon voelen hoe alle drie gebieden een andere uitnodiging deden. Het monochord, een snaarinstrument op de rug van de stoel, trok me enorm aan. Ik voelde hoe de klank mij omhelsde en een gevoel van verbondenheid gaf. Toen ik op de stoel ging zitten, begon Carla daarmee. Wat een verschil; luisteren vanaf van een afstand of één worden met de klanken die rechtstreeks via de huid binnen kwamen.

Ik voelde hoe de trilling alle cellen in beweging bracht. Alle meridianen gingen stromen. Ik vibreerde van ‘top tot teen’ en zelfs een stukje daarbuiten.

Met de klankschalen en het klokkenspel rond het hoofd had ik visualisaties van kleuren en vormen achter mijn gesloten ogen. Het subtiele spel met een grote verscheidenheid aan ‘klankkleuren’ maakte het mogelijk om te voelen hoe verschillende energie centra en plekken op mijn lichaam mee resoneerde met verschillende klanken. Heel intrigerend.

Als laatste, de speelse dans van ritmes tussen de trommel, die gepositioneerd was tegen mijn kuiten, en de duimpiano, waar mijn voeten op zaten, was tegelijk prikkelend, kietelend, grappig en stimulerend. Daar werd ik blij en opgewekt van. Wat een heerlijke klankbad!

Het was een wonderlijke ervaring die mij diep naar binnen heeft gebracht. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen.

Jody Bard


Schrijverssalon met Huub Houben

15 april 2018 – Schrijverssalon met Huub Houben, vertaler van Wolf-Ulrich Klünker’s Die Antwort der Seele. Psychologie an den Grenzen der Ich-Erfahrung

Huub Houben was uitgenodigd vanwege zijn vertaling van dit boekje (78 blz.) van Wolf-Ulrich Klünker – de oprichter van de DELOS- Forschungsstelle für Psychologie en hoogleraar filosofie en Kennisgrondslagen van de antroposofie, die publiceerde over o.m. therapeutische menskunde, grondslagen van de geesteswetenschap en ik-ontwikkeling in de geestesgeschiedenis. Huub Houben is ook samensteller van een boek met artikelen van Ate Koopmans. Het gesprek ontspon zich, ook door vragen van deelnemers, in verschillende richtingen.

Doordat interviewer René Pennings Huub Houben als leraar in de laatste klas van de middelbare school had, bewoog het gesprek zich in eerste instantie door de zeer veelzijdige levensloop van Huub, waardoor thema’s uit het boekje van Klünker een levensechte bedding kregen en o.m. afgezet werden tegen het ‘practische menskunde’ werk van Ate Koopmans en de visie van zowel Steiner als Hegel.

De hoofdstukken in dit boekje (Ziel en geest, Ziel en ziekte, Ziel en angst, De grens van de ik-ervaring, Van de therapeutische wil naar werkzame kracht) dragen allen bij aan bewustwording van wat die ziel nou eigenlijk is en doet. Een bewustwording die op zijn beurt wakkerheid wil bevorderen voor ‘wie is nou eigenlijk die vormgever van mij’…

Na afloop van deze boeiende middag ben ik met graagte begonnen in dit niet eenvoudige, maar authentiek en helder geschreven boekje.

En hoewel ik nog nooit gehoord had van Wolf-Ulrich Klünker kijk ik nu uit naar de volgende vertaling van werk van hem! In de herfst zal die verschijnen, van de hand van Huub Houben e.a.

Heleen de Weger


Impressie van de Practica rond De Filosofie van de Vrijheid o.l.v. Willem Daub

4 april 2018

‘Wel eens geprobeerd om de Filosofie van de Vrijheid van Rudolf Steiner te bestuderen? Ik wel en het werd me heet onder mijn schedeldak zo lastig vond ik het. Daarom was ik erg blij met de praktische insteek die Willem Daub bood tijdens negen bijeenkomsten waarin hij met ons het observeren van het denken oefende. Dat ging als volgt: gezeten in een kring maakten we ons klaar om een woordmeditatie te doen.

Willem sprak een woord, wij lieten dat in ons resoneren en wachtten af wat voor beeld dat woord bij ons opriep. Bijvoorbeeld de woorden: ‘vrij van,’ ‘autonomie’ en ‘vrijheid tot.’ Daarna bespraken we onze belevingen en constateerden we dat de klanken, de woorden inderdaad als beeld ervaarbaar zijn. Soms was zelfs het wezen van een woord te bespeuren.

Voor mij was het een bijzondere ervaring om in groepsverband te mediteren en zo te merken dat wat als individu als waarheid voelt, ook in groepsverband als waarheid herkend wordt. Als Willem vanuit Bergen weer komt, zorg ik dat ik er ook weer bij ben!’

Jolien Wilmar


Impressie van ‘De reizen van Odysseus’, op 24 februari j.l.

28 februari 2018

Als niet-antroposoof was het voor mij enerzijds best spannend om afgelopen zaterdag van Hengelo (O) naar Zutphen af te reizen. Anderzijds had ik me via Antrovista al weken geleden voor de workshop ‘De reizen van Odysseus’ opgegeven en was ik er domweg aan toe.

Laat mij s.v.p. thuiskomen… een thematiek die, zo al gauw bleek, gelukkig ruimschoots aan bod kwam in de gevarieerde lezing/workshop van Frits Burger en Ernie Coenen, in een van de sfeervolle vertrekken van Enkidoe.

Spannend was natuurlijk ook: Wie hadden zich er nog meer voor het evenement opgegeven? Koffie, thee en koeken waren goed verzorgd.

Vóór de pauze werden door Frits en Ernie toepasselijke stukken uit de Odyssee voorgelezen en voorgedragen (door Ernie uit het hoofd!). Tevens werd onder de bezielende leiding van reciterende Ernie de hexameter-pas geoefend, in een loopcirkel om de stoelen. Het zorgde voor een aangename afwisseling, naast de voorgedragen hoofd-stukken.

Na de pauze was er ruimte om persoonlijke thema’s van eenieder van ons rond de thema’s van de Odyssee wat nader te bespreken…. thuiskomen… herkenning.

Al met al een geslaagde morgen die zeker uitnodigt tot nadere verdieping van en contemplatie op dit grote werk van Homerus.

Bedankt lieve mensen!

Paul Rietman


Lezing “de boer en de wetenschapper”

18 februari 2018

Lezing “de boer en de wetenschapper” donderdag 15 febr ‘18 – door Ellen Huisman en Arjan Wijnstra

Zeer interessante lezing waarbij Ellen de wetenschappelijke kant en Arjan de “boeren” kant van voeding belichtten.

Ellen liet zien dat we steeds ouder worden, maar tegelijk steeds jonger chronisch ziek. Ook ontstaat steeds meer en steeds jonger overgewicht bij kinderen.

Voeding bestaat uit koolhydraten, eiwitten, vetten en groenten. Elk van deze heeft ze apart belicht, in hun functie en in de gevolgen die de manier waarop wij er mee omgaan, kan hebben. Met name het gebruik van snelle suikers (b.v. gistbrood, alle suikerhoudende producten) blijkt een zware ballast voor ons lichaam en een grote oorzaak in het ontstaan vele chronische ziekten. Door de heldere en logische opbouw van wat ze beschreef werd het verschil tussen ‘gezond’ en ‘ongezond’ heel inzichtelijk.

Arjan liet zien dat voor een gezonde voeding een gezonde bodem nodig is. Door o.a. gebruik van zware tractoren wordt de grond zo ingeklonken dat er alleen nog maar iets kan groeien door gebruik van kunstmest.

Ook liet hij ons zien hoe zonnebloempitten gangbaar geoogst worden. Over een stuk land met zonnebloemen vliegt een vliegtuig en sproeit met een gif waardoor de planten versneld en allemaal tegelijk afsterven en daardoor versneld zaden aanmaken.

Ellen liet ons een grafiek zien waarin je zag dat de voedingswaarden van div. groenten heel sterk gedaald zijn de afgelopen 40 jaar, door gebruik van kunstmest, intensieve landbouw en slecht bodembeleid.

Als laatste liet Arjan 3 mensen proeven van 3 verschillende soorten melk: gangbare halfvolle melk, bio volle gepasteuriseerde en gehomogeniseerde melk uit de supermarkt en rauwe melk van zijn koeien.

Na de lezing kregen we nog allemaal lekkere gezonde hapjes, zuurkool in een stukje ham gedraaid, een lepel met hangop, honing en walnoot, worst en plakjes salami.

Ik vond het een zeer boeiende lezing die het waard zou zijn geweest een heel groot publiek te hebben gehad, omdat het liet zien hoe wij onze gezondheid zelf in de hand hebben door gezond te eten.

Anne Müller

(uitvoerig verslag van Anne op te vragen via )


Ervaringen Gabriël monoloog

4 januari 2018

Wat heeft het me geraakt, de prachtige intense diepgaande woorden/gedichten/boodschappen, ingegeven door de engel Gabriël aan Theo van Leeuwen. Na iedere 4 strofen een intermezzo van dwarsfluitist Tony Kiesouw. Geïmproviseerde klanken in harmonie met het vertelde. Het laten bezinken van het gehoorde.

Met een verwarmd hart verlaat ik het Enkidoe gebouw. Thuis lees ik de bundel gedichten van Theo en opnieuw word ik geraakt door de schoonheid ervan. O mensen wordt wakker! Ik verheug me op de avonden die nog gaan komen wanneer de gedichten over Rafaël, Uriël en Michaël worden voorgedragen.

Een dankbaar mens ben ik.

Fennie D.


Kunstwaarnemen leren

Pas geleden volgde ik de workshop ‘Kunstwaarnemen leren’. Marianne Polhout gaf als kunstschilder en als bewonderaar van Henk Helmantel een inkijkje aan de hand van enkele van zijn stillevens.

Het was verrukkelijk om lang te kunnen kijken naar een reproductie van een modern stilleven. Het verrukkelijke zat hem vooral in de compositie waardoor er een enorme dynamiek ontstond en de afgebeelde objecten, welke je ook als kleurvlakken kon zien, tot beweging kwamen en als een bezield en levend iets tevoorschijn kwamen.

Daarbij hielp het stellen van vragen als: waar komt het licht vandaan, hoe zijn de verhoudingen onderling, hoe zou het zijn als de kleurvlakken van plaats wisselden, hoe zou het zijn als je het onderste boven houdt en dergelijke.

Ik denk dat ik nu bij mijn volgende bezoek aan bijvoorbeeld museum More nog meer kijkplezier zal beleven en dan vooral door een enkel schilderij veel aandacht te geven in plaats van veel schilderijen enkele seconden te zien. Het leven in het stilleven komt toch het meest tot zijn recht door de aandacht. De aandacht en te leren kennen waarop die te richten is, gaf mij de grootste bevrediging.

En bij die gerichte aandacht kan veel achterwege blijven om toch de veelheid te ervaren en dat was een mooie ervaring voor mij.

Cornelis van H.


Feestelijke opening van Ontmoetingscentrum Enkidoe

13 oktober 2017

“Er was eens een huis, gelegen in het centrum van een middeleeuws provinciaal stadje. Het huis was ingericht en voorbestemd om de noden van vele mensen te lenigen. Zowel kinderen als grote mensen kwamen binnen voor hulp van uiteenlopende aard.

Er stond, als je binnenkwam, een onzichtbaar motto boven de deur geschreven en dat luidde: ‘ Ik ben de kruisdrager voor de ander’. Daaronder, in wat kleinere letters, kon je nog iets lezen: ‘De nood en de vreugde van mijn medemens is het vertrekpunt van mijn handelen. Dan vind je de weg naar het hart van de ander En-ik-doe – Enkidoe, noem mij ten diepste, zo wil ik heten.’

Net zoals het bij een mens gaat, maakte het huis hoogtepunten mee met veel waardevolle ontmoetingen, maar ook brak er een tijd aan dat ’t stil werd en de ziel van het huis met stille trom het huis uit sloop.

En ziedaar, waar de ene mens de ander op het juiste moment tegenkomt, daar waar het verloren gewaande deksel wonderwel het suikerpotje terug vindt, kon het gebeuren dat terstond het huis weer tot leven kwam en er voor het huis een 2e jeugd aangebroken is.

Met de dag begon het huis steeds meer te stralen. Kijk, geachte gasten, maar goed om u heen!

En zo geschiedde het dat het motto boven de deur weer oplichtte: ‘Als je hier binnenkomt dan is de vraag van mijn medemens het vertrekpunt van mijn handelen’.

En-ik-doe – Enkidoe, centrum om elkaar te ontmoeten.

Zo wil ik heten!”

Met deze bezielde en bezielende woorden opende Jac Net, als één van de vier initiatiefnemers, het meer officiële gedeelte van de feestelijke opening van het Zutphense Ontmoetingscentrum Enkidoe. Aansluitend luidde Odulf Damen op een staande xylofoon de recitatie van Veronica van Ittersum in, die ons een verkorte versie van het verhaal van Enkidoe en Gilgamesj liet horen. En aansluitend ‘bestempelde’ de exposerende kunstenaar Jan Opdam de initiatiefnemers als ‘Original Mensch’, tijdens zijn performance rondom de antroposofische kunstenaar Joseph Beuys.

Al zo’n kleine 100 mensen waren op dat moment verzameld op de begane grond, de eerste en tweede verdieping en zelfs op de zolder van het middeleeuwse pand in het centrum van Zutphen – een hartverwarmend grote opkomst. Komend uit Zutphen en omgeving, maar ook uit Groningen, Amsterdam, Bergen, Meppel en andere plaatsen in het land vulden zij met hun enthousiasme en positiviteit de diverse – niet al te grote maar – warm en gastvrij aandoende ruimtes.

De vrolijke viool- en accordeonklanken van respectievelijk Herman van Mal en Ed Vervloet waren door het hele huis te horen. En onder het genot van koffie, thee, een sapje en wat lekkers, gesponsord door Odin Zutphen, vonden meteen al vele hartelijke ontmoetingen plaats.

Het voelde deze middag alsof Ontmoetingscentrum Enkidoe een passende fysieke omhulling biedt aan een initiatief dat door velen beleefd wordt als ‘aan de tijd zijnde’. Woorden die opkwamen waren ‘vreugdevol, hartverwarmend, kiemkrachtig, michaëlisch’. Of, zoals Loek Dullaart het beschreef: moedig, krachtig en hoopvol’!

Al met al een waarlijk ‘feestelijke’ opening, dankzij de intensieve voorbereiding, het sfeervolle pand en alle aanwezigen, daadwerkelijk of in gedachten!


Gedicht van Jan Opdam bij opening Enkidoe

12 oktober 2017

Namaakmens oh schijnmens

Je moet alles weten, maar begrijpt niets

Bevrijd je gedachten

Namaakmens oh schijnmens

Je barst van de emoties maar voelt niets echt

Bevrijd je gevoelens

Namaakmens oh schijnmens

Je stikt haast in je plichten en doet nooit wat je werkelijk wilt

Bevrijd je daden

Namaakmens oh schijnmens

Je denkt dat je de echo bent van een nooit gehoorde oerknal

Terwijl je muziek bent

Namaakmens oh schijnmens

Je voelt je gevangen in bigdata

Terwijl je geschreven staat in de sterren

Namaakmens oh schijnmens

Je hebt jezelf verklaard tot tweebenig brein

Terwijl je liefde bent

Jan Opdam